Opieńka miodowa
Opis
Opieńka miodowa ma drobne, skłębione grona kapeluszy o miodowo-brązowej barwie, cienkich trzonkach i gęstych blaszkach; w smaku jest delikatnie słodkawa z orzechowym, lekko ziemistym akcentem i przyjemną, mięsistą teksturą po obróbce termicznej. Rośnie zwykle w skupiskach na pniach i korzeniach drzew, co ułatwia jej rozpoznanie. Pod względem odżywczym dostarcza niewiele kalorii, jest źródłem białka roślinnego, błonnika, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak potas i selen, a także związków o działaniu przeciwutleniającym. Kulinarnie idealnie nadaje się do smażenia, duszenia, zup, risotto, sosów i marynowania; dobrze komponuje się z tłustszymi mięsami, śmietaną, czosnkiem i ziołami. Należy ją zawsze dokładnie ugotować. Przechowuje się w lodówce w przewiewnym opakowaniu (np. papierowa torba) i zużyć w ciągu 2–3 dni lub zblanszować i zamrozić bądź wysuszyć dla dłuższego przechowania.