Oscypek
Opis
Oscypek to tradycyjny wędzony ser owczy z Podhala o charakterystycznym wrzecionowatym kształcie i wzorze od formy, jasnożółtej barwie i zwartej, sprężystej konsystencji. Smak jest wyraźnie wędzony, lekko słony z nutami orzechowymi i mlecznej słodyczy, a aromat intensywny i przyjemny. Pod względem odżywczym oscypek jest bogaty w białko i wapń, dostarcza tłuszczów mlecznych, witaminy A oraz witamin z grupy B, co sprzyja budowie i utrzymaniu masy mięśniowej oraz zdrowiu kości. Należy jednak pamiętać o relatywnie wysokiej zawartości soli i tłuszczu, dlatego warto spożywać go z umiarem. W kuchni oscypek sprawdza się doskonale grillowany lub smażony, podawany z żurawiną, miodem, do sałatek, kanapek czy jako przekąska do piwa i wódki. Przechowuje się go w lodówce owinięty papierem pergaminowym lub lnianą ściereczką, najlepiej w chłodnym miejscu, unikać długotrwałego pakowania w folię; zamrażanie możliwe, lecz pogarsza strukturę.