Owoce mieszane (truskawki, maliny, borówki)
Opis
Owoce mieszane (truskawki, maliny, borówki) tworzą atrakcyjną, kolorową kompozycję o kontrastowych smakach: truskawki są słodko‑kwaskowate i mięsiste, maliny delikatne i aromatyczne z lekko cierpką nutą, a borówki soczyste, słodkie z subtelną kwasowością. Wzrok przyciąga intensywna czerwień i bordo przeplatana granatowymi i niebieskimi odcieniami, a różnorodna tekstura dodaje daniom soczystości i chrupkości. Pod względem odżywczym mieszanka jest niskokaloryczna, bogata w błonnik, witaminę C, antyoksydanty (w tym antocyjany) oraz minerały jak mangan, co sprzyja zdrowiu serca i układu pokarmowego przy umiarkowanej konsumpcji. Owoce świetnie pasują do smoothie, jogurtów, sałatek, deserów, ciast i musli, a także jako dodatek do sosów i naleśników. Przechowywać w lodówce w przewiewnym pojemniku bez mycia do momentu użycia, zużyć w ciągu 2–4 dni; na dłużej zamrażać, rozkładając w jednej warstwie przed zapakowaniem.