Espresso
Opis
Espresso to skoncentrowany napar o intensywnym, pełnym smaku z wyraźną goryczką i nutami prażenia, czekolady lub owoców w zależności od ziaren; charakteryzuje się ciemnym kolorem i kremową, złocistą pianką crema na powierzchni. Pod względem odżywczym espresso dostarcza minimalnej ilości kalorii, jest bogate w kofeinę i przeciwutleniacze (polifenole), które mogą wspierać czujność, koncentrację oraz korzystnie wpływać na metabolizm i profil zdrowotny przy umiarkowanym spożyciu. W kuchni espresso jest bazą napojów mlecznych, likierów i deserów, doskonale komponuje się z czekoladą, wanilią, orzechami, używa się go też do sosów, marynat i wypieków, podkreślając smaki i dodając głębi. Ziarenka najlepiej przechowywać w szczelnym, nieprzezroczystym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu z dala od światła; zmieloną kawę warto zużyć w ciągu kilku tygodni, a świeżo zaparzone espresso spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.