Papryczka chilli
Opis
Papryczka chilli charakteryzuje się intensywnym, pikantnym smakiem oraz smukłym, zazwyczaj podłużnym kształtem o barwach od zielonej przez żółtą po nasyconą czerwień, a jej ostrość mierzy się jednostkami Scoville’a. Zawiera niewiele kalorii, za to dużo witaminy C, prowitaminy A oraz przeciwutleniaczy; kapsaicyna odpowiedzialna za pieczenie działa przeciwzapalnie, przyspiesza metabolizm i może łagodzić ból, choć u osób wrażliwych bywa drażniąca. W kuchni papryczka chilli dodaje pikantnej głębi potrawom od sals i marynat po zupy, curry i dania grillowane, a jej ostrość można regulować przez usuwanie nasion i błon. Przechowuje się ją w lodówce w szczelnym pojemniku lub torebce z otworami do 1–2 tygodni, można też suszyć, mrozić lub kisić dla dłuższego przechowywania; przy obróbce warto używać rękawiczek, by uniknąć podrażnień.