Pieprz cayenne
Opis
Pieprz cayenne to drobno mielony proszek o intensywnej czerwonej barwie i wyraźnie ostrym, pieprznym smaku, którego palący charakter pochodzi od alkaloidu kapsaicyny. Ma lekko ziemisty, pikantny aromat, który wzmacnia potrawy bez dominowania innych składników. Pod względem odżywczym cayenne dostarcza niewielkich ilości witamin (zwłaszcza A i C), minerałów oraz silnych przeciwutleniaczy; kapsaicyna przyspiesza metabolizm, wspomaga trawienie, może mieć właściwości przeciwzapalne i poprawiać krążenie, a także wspierać odporność. W kuchni pieprz cayenne nadaje się do chili, gulaszy, zup, sosów, marynat, mieszanek przypraw, dań meksykańskich i azjatyckich, a także do jajek, warzyw i gorzkiej czekolady, gdy chcemy dodać ostrości. Przechowuj go w szczelnym, ciemnym i suchym pojemniku, z dala od ciepła i wilgoci; całe suszone papryczki zachowują aromat dłużej niż zmielony proszek.