Plasterki limonki (do dekoracji)
Opis
Plasterki limonki charakteryzują się intensywnym, orzeźwiającym, kwaśnym smakiem z aromatyczną, lekko gorzkawą skórką; wyglądem przyciągają żywą zielenią, cienkimi, półprzezroczystymi segmentami i dekoracyjnym kształtem idealnym do podania. Są niskokaloryczne, dostarczają witaminy C, przeciwutleniaczy i flawonoidów oraz kwasu cytrynowego, co wspiera odporność, wspomaga trawienie i zwiększa przyswajanie żelaza z posiłków. Plasterki limonki świetnie pasują jako dekoracja do koktajli, wód smakowych i herbat, podkreślają smak ryb, owoców morza, ceviche, sałatek, sosów i deserów oraz służą jako element marynat i dressingów. Najlepiej przechowywać je w lodówce w szczelnym pojemniku lub zawinięte w folię, zużyć w ciągu 2–4 dni dla świeżości; można je zamrozić na 2–3 miesiące lub wysuszyć dla dłuższego przechowywania.