Płatki migdałowe
Opis
Płatki migdałowe to cienko rozcięte, lekko kremowe płatki o delikatnym, orzechowym smaku i subtelnej słodyczy. Mają przyjemną chrupko-miękką teksturę po uprażeniu i jasnobeżowy kolor, który ładnie zdobi potrawy. Są bogate w jednonienasycone tłuszcze, białko roślinne, błonnik, witaminę E, magnez i wapń, dzięki czemu wspierają zdrowie serca, działają jako przeciwutleniacz, pomagają kontrolować apetyt i stabilizować poziom cukru we krwi. W kuchni płatki migdałowe sprawdzają się w wypiekach, sałatkach, musli, jako posypka do jogurtu, do panierowania ryb i drobiu oraz w deserach i kremach. Najlepiej przechowywać je w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu; w cieplejszym klimacie warto trzymać je w lodówce lub zamrażarce, by uniknąć jełczenia i zachować świeżość.