Powidła śliwkowe
Opis
Powidła śliwkowe to gęsta, błyszcząca konfitura o głębokim, mahoniowym do brunatnego kolorze i intensywnym, zbalansowanym smaku — słodkim z subtelną kwaskowością i lekko karmelowym posmakiem wynikającym z długiego smażenia. Tekstura bywa kremowa lub z kawałkami owoców, co nadaje im treściwości i aromatu gotowanych śliwek. Pod względem odżywczym powidła dostarczają głównie węglowodanów prosto z naturalnych cukrów oraz błonnika pokarmowego; są też źródłem przeciwutleniaczy (fenoli i antocyjanów) oraz witamin i mikroelementów w niewielkich ilościach, zwłaszcza potasu. Regularne, umiarkowane spożycie może wspierać trawienie dzięki błonnikowi i działać przeciwutleniająco. W kuchni powidła świetnie pasują do pieczywa, naleśników, pierogów i wypieków, jako farsz do ciast, dodatek do serów, mięsnych glazur czy jogurtów i płatków. Przechowuje się je w zamkniętych, czystych słoikach w chłodnym, ciemnym miejscu; po otwarciu powinny być trzymane w lodówce i spożyte w ciągu kilku tygodni, można je także mrozić dla dłuższego przechowywania.