Prażone pistacje
Opis
Prażone pistacje mają intensywnie orzechowy, lekko słodkawy i karmelizowany aromat oraz atrakcyjny kontrast jasnozielonego miąższu i beżowej, często delikatnie spękanej łupiny. Po podprażeniu ich smak staje się bardziej maślany i chrupiący, co czyni je przyjemnie wyrazistym dodatkiem do potraw i przekąsek. Są gęstym źródłem zdrowych tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych, białka, błonnika oraz ważnych mikroelementów jak witamina B6, potas, miedź i antyoksydanty (np. luteina). Regularne, umiarkowane spożycie pistacji wiąże się z korzyściami dla serca, kontroli glikemii i sytości, a także wspiera zdrowie jelit dzięki błonnikowi. W kuchni pasują zarówno do słodkich deserów, ciast i lodów, jak i do dań wytrawnych: sałatek, pesto, panierki do ryb i mięs oraz orientalnych słodko-słonych sosów. Aby zachować świeżość i zapobiec jełczeniu, przechowuj je w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu; w cieplejszym klimacie lub na dłużej warto je trzymać w lodówce lub zamrażarce.