Przyprawa do piernika
Opis
Przyprawa do piernika to aromatyczna, drobno zmielona mieszanka o ciepłym, słodko-korzennym profilu smakowym, z wyraźnymi nutami cynamonu, imbiru, goździków, gałki muszkatołowej i ziela angielskiego; ma barwę od jasnobrązowej do głębokiego brązu i intensywny, przyjemnie rozgrzewający zapach. Jest stosunkowo niskokaloryczna, dostarcza niewielkich ilości minerałów i związków bioaktywnych, a zawarte w niej przyprawy mają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i wspomagające trawienie oraz metabolizm glukozy w umiarkowany sposób. Najczęściej używa się jej do pierników, ciastek, ciast, deserów, grzanego wina, owsianki i kremów, ale świetnie wzbogaca też marynaty, sosy do mięs oraz pieczone warzywa, dodając przytulnej, korzennej głębi. Przechowywać w szczelnym pojemniku, w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu, z dala od wilgoci i silnych zapachów; dla zachowania aromatu najlepiej zużyć w ciągu 6–12 miesięcy, a całe przyprawy zachowują smak dłużej.