Menu

Przyprawa do piernika

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Przyprawa do piernika to aromatyczna, drobno zmielona mieszanka o ciepłym, słodko-korzennym profilu smakowym, z wyraźnymi nutami cynamonu, imbiru, goździków, gałki muszkatołowej i ziela angielskiego; ma barwę od jasnobrązowej do głębokiego brązu i intensywny, przyjemnie rozgrzewający zapach. Jest stosunkowo niskokaloryczna, dostarcza niewielkich ilości minerałów i związków bioaktywnych, a zawarte w niej przyprawy mają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i wspomagające trawienie oraz metabolizm glukozy w umiarkowany sposób. Najczęściej używa się jej do pierników, ciastek, ciast, deserów, grzanego wina, owsianki i kremów, ale świetnie wzbogaca też marynaty, sosy do mięs oraz pieczone warzywa, dodając przytulnej, korzennej głębi. Przechowywać w szczelnym pojemniku, w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu, z dala od wilgoci i silnych zapachów; dla zachowania aromatu najlepiej zużyć w ciągu 6–12 miesięcy, a całe przyprawy zachowują smak dłużej.

Wartości odżywcze (na 100g)

350 kcal Kalorie
6,0g Białko
70,0g Węglowodany
10,0g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (6)

Piernikowy tort z żurawiną i kremem mascarpone (w moim stylu)

⏱️ 180 min 🟡 medium

Piernik staropolski

⏱️ 4320 min 🟡 medium

Błyskawiczny Piernik Korzenny z Powidłami i Czekoladą

⏱️ 70 min 🟢 easy

Korzenny Torcik Piernikowy z Frużeliną Żurawinową i Kremem Mascarpone

⏱️ 180 min 🟡 medium

Korzenne Pierniczki z Nutą Pomarańczy w Aksamitnej Czekoladzie

⏱️ 120 min 🟡 medium

Zimowy Las - Korzenny Tort Czekoladowy z Kremem z Białej Czekolady

⏱️ 200 min 🟡 medium