Puree z mango
Opis
Puree z mango to gładka, intensywnie pomarańczowo-żółta masa o pełnym, tropikalnym aromacie i słodko-kwaśnym smaku z nutami brzoskwini i cytrusów. Ma jedwabistą konsystencję, dobrze wiąże się z innymi składnikami i nadaje potrawom świeżości oraz egzotyki. Jako dietetyk podkreślam, że puree jest źródłem witaminy C, prowitaminy A (beta-karotenu), błonnika i przeciwutleniaczy; dostarcza naturalnych cukrów i umiarkowanej ilości kalorii, wspomagając odporność i zdrowie skóry przy rozsądnym spożyciu. W kuchni sprawdza się w smoothie, deserach, lodach, sosach do mięs, dressingach, marynatach i wypiekach, a także jako dodatek do jogurtów czy musli. Przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce do 48–72 godzin lub porcjuj i zamrażaj do 3 miesięcy, rozmrażając w chłodziarce i unikając powtórnego zamrażania.