Cukier (do kompotu)
Opis
Cukier (do kompotu) to zwykle biały, drobnoziarnisty cukier spożywczy o czystym, słodkim smaku i przejrzystej, krystalicznej strukturze, który szybko rozpuszcza się w wodzie, tworząc klarowny syrop. Odżywczo jest praktycznie czystym węglowodanem dostarczającym energii (około 4 kcal na gram) bez witamin, minerałów czy błonnika; w kompotach pełni funkcję energetycznego dodatku i – w wysokich stężeniach – środka konserwującego, dlatego warto stosować go umiarkowanie. W kuchni cukier do kompotu wyrównuje kwasowość owoców, wzmacnia aromat, poprawia barwę i strukturę syropu, pasuje do większości owoców oraz przypraw takich jak cynamon, goździki czy skórka cytrusowa, a także służy do przygotowania konfitur i syropów. Przechowuje się go w szczelnym pojemniku w suchym, chłodnym miejscu, z dala od zapachów i wilgoci, co zapobiega zbrylaniu i zasysaniu zapachów.