Ryż długoziarnisty
Opis
Ryż długoziarnisty ma smukłe, wydłużone ziarenka, które po ugotowaniu pozostają sypkie i oddzielne, o delikatnym, lekko orzechowym smaku oraz jasnym, półprzezroczystym kolorze (bielszy w odmianie polerowanej, cieplejszy u pełnoziarnistej). Jako źródło łatwo dostępnej energii dostarcza głównie węglowodanów, nieco białka i bardzo mało tłuszczu; wersja brązowa zawiera więcej błonnika, witamin z grupy B i minerałów, co korzystnie wpływa na trawienie, uczucie sytości oraz profil lipidowy. Dla osób na diecie bezglutenowej ryż jest bezpieczną podstawą, natomiast biały ryż ma wyższy indeks glikemiczny niż pełnoziarnisty. W kuchni ryż długoziarnisty świetnie sprawdza się jako baza do pilawów, sałatek ryżowych, stir‑fries, potraw typu biryani, jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych oraz składnik farszów; dobrze absorbuje przyprawy i sosy. Przechowywać należy w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu z dala od światła i wilgoci; biały ryż ma bardzo długą trwałość, natomiast brązowy ze względu na oleje w otrębach najlepiej trzymać w lodówce lub zamrażarce, aby zapobiec jełczeniu i inwazji szkodników.