Orzeszki piniowe
Opis
Orzeszki piniowe to drobne, wydłużone nasiona o kremowej, maślanej konsystencji i delikatnie słodkawym, lekko żywicznym aromacie, zwykle o jasnej, perłowej barwie. Są bogate w zdrowe tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone, dostarczają białka, błonnika, witamin (zwłaszcza E i z grupy B) oraz minerałów takich jak magnez, żelazo, cynk i mangan; zawierają także fitosterole i przeciwutleniacze, które wspierają zdrowie serca, metabolizm i kondycję skóry, choć ze względu na wysoką kaloryczność warto je stosować z umiarem. W kuchni sprawdzają się w pesto, sałatkach, daniach z warzyw, ryb i drobiu, w pieczywie i wypiekach oraz jako chrupiący dodatek do deserów i kremów; krótkie prażenie uwydatnia ich smak. Przechowuje się je najlepiej w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu lub w lodówce, a dla dłuższego terminu w zamrażarce, by zapobiec jełczeniu.