Schab wieprzowy bez kości
Opis
Schab wieprzowy bez kości to chude, delikatne mięso o jasnoróżowym kolorze i zwartej, drobnoziarnistej strukturze. Smak jest łagodny, nieprzytłaczający, dlatego doskonale przyjmuje przyprawy i marynaty; klasycznie używa się go do kotletów schabowych, pieczeni, zrazów, roladek, a także do grillowania i szybkiego smażenia na patelni. Jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy B (szczególnie B1, B3, B6), żelaza i cynku, co wspomaga regenerację mięśni i metabolizm energetyczny przy umiarkowanym udziale tłuszczu. Aby zachować jakość, przechowuj surowy schab w lodówce w temperaturze do 4°C maksymalnie 1–2 dni, gotowane potrawy do 3–4 dni; do dłuższego przechowywania zamrażaj w szczelnym opakowaniu przy −18°C do 3–4 miesięcy i rozmrażaj powoli w lodówce.