Menu

Schab wieprzowy bez kości

Opis

Schab wieprzowy bez kości to chude, delikatne mięso o jasnoróżowym kolorze i zwartej, drobnoziarnistej strukturze. Smak jest łagodny, nieprzytłaczający, dlatego doskonale przyjmuje przyprawy i marynaty; klasycznie używa się go do kotletów schabowych, pieczeni, zrazów, roladek, a także do grillowania i szybkiego smażenia na patelni. Jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy B (szczególnie B1, B3, B6), żelaza i cynku, co wspomaga regenerację mięśni i metabolizm energetyczny przy umiarkowanym udziale tłuszczu. Aby zachować jakość, przechowuj surowy schab w lodówce w temperaturze do 4°C maksymalnie 1–2 dni, gotowane potrawy do 3–4 dni; do dłuższego przechowywania zamrażaj w szczelnym opakowaniu przy −18°C do 3–4 miesięcy i rozmrażaj powoli w lodówce.

Wartości odżywcze (na 100g)

165 kcal Kalorie
21,0g Białko
0,0g Węglowodany
9,0g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (5)

Kotlet schabowy z kapustą zasmażaną

⏱️ 75 min 🟡 medium

Kotlet schabowy z kapustą

⏱️ 90 min 🟡 medium

Schabowy z Mizerią i Młodymi Ziemniaczkami

⏱️ 90 min 🟡 medium

Tradycyjny Kotlet Schabowy z Zasmażaną Kapustą

⏱️ 70 min 🟡 medium

Plan na Święta: Rolada Schabowa ze Śliwką i Morelą w Sosie Miodowo-Musztardowym

⏱️ 120 min 🟡 medium