Seler korzeniowy
Opis
Seler korzeniowy to jednolita, bulwiasta i nieco chropowata bulwa o beżowo-brązowej skórce i kremowym miąższu, o smaku ziemisto-orzechowym z wyraźną, łagodną nutą selera. Ma zwartą konsystencję, dzięki której zachowuje formę po gotowaniu, a drobne włókna nadają mu przyjemną strukturę zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Jest niskokaloryczny, bogaty w błonnik, potas, witaminę K, witaminę C, kwas foliowy i związki przeciwutleniające, co sprzyja trawieniu, regulacji ciśnienia i zdrowiu kości. W kuchni sprawdza się w zupach, kremach, purée i zapiekankach, jako baza do bulionów, do sałatek typu remoulade oraz pieczony lub duszony zamiast ziemniaków. Przechowuje się go chłodno i wilgotno w lodówce, najlepiej w perforowanym worku, gdzie może wytrzymać kilka tygodni; obrany lub pokrojony seler przechowuje się w wodzie z odrobiną soku z cytryny, a do dłuższego przechowywania warto go obgotować i zamrozić.