Ser halloumi
Opis
Halloumi to półtwardy ser o jasno-kremowej barwie, wyraźnej, lekko słonej nucie i charakterystycznej sprężystej, „skrzącej” teksturze, który po podsmażeniu lub ugrillowaniu nabiera złocistej, chrupiącej skórki i miękkiego wnętrza. Powstaje głównie z mleka owczego i koziego (czasem z domieszką krowiego), jest bogaty w białko i wapń, wspierając mięśnie i zdrowie kości, choć zawiera stosunkowo dużo tłuszczu i sodu, więc warto go spożywać z umiarem. W kuchni halloumi świetnie sprawdza się grillowany, smażony lub pieczony jako dodatek do sałatek, kanapek, wrapów oraz dań z warzywami i owocami; dobrze komponuje się z oliwą, cytryną i ziołami. Przechowuje się go w lodówce w oryginalnej solance lub szczelnym pojemniku; po otwarciu zużyć w ciągu kilku dni, a zamrażanie możliwe, lecz może zmienić teksturę.