Menu

Ser halloumi

🌱 Wegetariańskie ⚠️ Alergen 🥛 Zawiera laktozę

Opis

Halloumi to półtwardy ser o jasno-kremowej barwie, wyraźnej, lekko słonej nucie i charakterystycznej sprężystej, „skrzącej” teksturze, który po podsmażeniu lub ugrillowaniu nabiera złocistej, chrupiącej skórki i miękkiego wnętrza. Powstaje głównie z mleka owczego i koziego (czasem z domieszką krowiego), jest bogaty w białko i wapń, wspierając mięśnie i zdrowie kości, choć zawiera stosunkowo dużo tłuszczu i sodu, więc warto go spożywać z umiarem. W kuchni halloumi świetnie sprawdza się grillowany, smażony lub pieczony jako dodatek do sałatek, kanapek, wrapów oraz dań z warzywami i owocami; dobrze komponuje się z oliwą, cytryną i ziołami. Przechowuje się go w lodówce w oryginalnej solance lub szczelnym pojemniku; po otwarciu zużyć w ciągu kilku dni, a zamrażanie możliwe, lecz może zmienić teksturę.

Wartości odżywcze (na 100g)

321 kcal Kalorie
25,0g Białko
2,6g Węglowodany
24,0g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g

🍳 Przepisy z tym składnikiem (5)

Kolorowe Wrapy z Grillowanym Halloumi i Sosem Miętowo-Jogurtowym

⏱️ 40 min 🟢 easy

Jesienny Wrap z Pieczonym Dyniowym Humusem i Grillowanym Halloumi

⏱️ 75 min 🟡 medium

Kolorowe Wrapy z Grillowanym Halloumi i Humusem z Pieczonej Papryki

⏱️ 75 min 🟢 easy

Orzeźwiająca sałatka z grillowanym halloumi, arbuzem i miętą

⏱️ 20 min 🟢 easy

Grillowane Szaszłyki z Halloumi i Arbuza z Miętą

⏱️ 30 min 🟢 easy