Ser mozzarella
Opis
Mozzarella to delikatny, lekko mleczny ser o kremowej, wilgotnej strukturze i elastycznym ciągnącym się miąższu; świeża mozzarella ma śnieżnobiały kolor i subtelny, lekko kwaśny posmak, natomiast mozzarella di bufala jest bogatsza i bardziej aromatyczna. Doskonale nadaje się do zapiekanek i pizzy, sałatek typu caprese, kanapek, tart i przekąsek, gdzie wyróżnia się zarówno w formie plastrów, jak i rozpuszczonej. Pod względem odżywczym mozzarella dostarcza wartościowego białka, wapnia, fosforu i witaminy B12, a świeże wersje mogą zawierać korzystne kultury bakterii; ma umiarkowaną zawartość tłuszczu i sodu, dlatego warto spożywać ją z umiarem. Przechowywać w lodówce w oryginalnej zalewie lub w świeżej wodzie, szczelnie zamkniętą; świeżą mozzarellę najlepiej spożyć w ciągu kilku dni, a do zapiekania można zamrażać, pamiętając o zmianie tekstury po rozmrożeniu.