Menu

Ser mozzarella

🌱 Wegetariańskie 🥛 Zawiera laktozę

Opis

Mozzarella to delikatny, lekko mleczny ser o kremowej, wilgotnej strukturze i elastycznym ciągnącym się miąższu; świeża mozzarella ma śnieżnobiały kolor i subtelny, lekko kwaśny posmak, natomiast mozzarella di bufala jest bogatsza i bardziej aromatyczna. Doskonale nadaje się do zapiekanek i pizzy, sałatek typu caprese, kanapek, tart i przekąsek, gdzie wyróżnia się zarówno w formie plastrów, jak i rozpuszczonej. Pod względem odżywczym mozzarella dostarcza wartościowego białka, wapnia, fosforu i witaminy B12, a świeże wersje mogą zawierać korzystne kultury bakterii; ma umiarkowaną zawartość tłuszczu i sodu, dlatego warto spożywać ją z umiarem. Przechowywać w lodówce w oryginalnej zalewie lub w świeżej wodzie, szczelnie zamkniętą; świeżą mozzarellę najlepiej spożyć w ciągu kilku dni, a do zapiekania można zamrażać, pamiętając o zmianie tekstury po rozmrożeniu.

Wartości odżywcze (na 100g)

280 kcal Kalorie
18,6g Białko
2,2g Węglowodany
22,4g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g
Kategorie

🍳 Przepisy z tym składnikiem (5)

Lazania z warzywami

⏱️ 90 min 🔴 hard

Lasagne Bolognese

⏱️ 90 min 🔴 hard

Pizza Margherita

⏱️ 90 min 🟡 medium

Cukinia zapiekana z serem

⏱️ 45 min 🟢 easy

Chrupiące paluszki serowe z sosem pomidorowym

⏱️ 120 min 🟡 medium