Sezam (opcjonalny)
Opis
Sezam (opcjonalny) to drobne, owalne nasiona w odcieniach białym, kremowym lub czarnym o łagodnym, orzechowym smaku, który po uprażeniu staje się intensywniejszy i lekko maślany. Dzięki subtelnemu aromatowi i chrupiącej strukturze świetnie sprawdza się jako dekoracja i doprawienie potraw. Nasiona sezamu są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, roślinne białko, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak wapń, magnez, żelazo i miedź; zawierają też lignany (sesaminę) o działaniu przeciwutleniającym, które mogą wspierać zdrowie serca i kości. Sezam stosuje się w sałatkach, pieczywie, do panierowania, w hummusie i tahini, sosach, daniach azjatyckich oraz deserach. Przechowuj w szczelnym pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu; nieprażone nasiona wytrzymają kilka miesięcy, a prażone lepiej trzymać w lodówce lub zamrażarce, by zachować świeżość i zapobiec jełczeniu.