Skórka z cytryny (zest)
Opis
Skórka z cytryny (zest) to cienka, intensywnie żółta warstwa zewnętrzna owocu, bogata w olejki eteryczne, które nadają jej świeży, wyrazisty, cytrusowy aromat z lekką, przyjemną goryczką. Wygląda jako drobno starta lub cienkie paseczki skórki, łatwo uwalnia smak nawet w niewielkich ilościach, dlatego jest cennym dodatkiem smakowym i aromatycznym. Zest dostarcza witaminy C, antyoksydantów i związków fitochemicznych (np. limonenu i flawonoidów), które wspierają odporność, działają przeciwzapalnie i przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu. W kuchni używa się go w wypiekach, deserach, sosach, marynatach, dressingach, do ryb i owoców morza oraz jako wykończenie napojów i koktajli, gdyż podbija smak i dodaje świeżości. Przechowuj startą skórkę w szczelnym pojemniku w lodówce przez kilka dni lub zamrażaj porcjami, a całe owoce z przeznaczeniem na zest trzymaj w chłodnym miejscu lub lodówce; suszenie to opcja długoterminowa.