Śliwka świeża
Opis
Śliwka świeża ma błyszczącą, gładką skórkę w odcieniach fioletu, granatu, czerwieni lub żółci, miękkie, soczyste wnętrze i słodko-kwaśny, lekko cierpki smak, który zmienia się z dojrzałością. Jest źródłem błonnika, witamin (zwłaszcza C i K), minerałów takich jak potas oraz przeciwutleniaczy, w tym antocyjanów; regularne spożywanie śliwek wspiera trawienie, sprzyja kontroli poziomu cukru we krwi i korzystnie wpływa na układ krążenia przy umiarkowanej kaloryczności. W kuchni świeże śliwki pasują do sałatek, deserów, ciast i konfitur, znakomicie komponują się z serami oraz mięsem (np. pieczonymi drobiem i wieprzowiną), nadają się do duszenia, grillowania i smoothie. Przechowuj niedojrzałe owoce w temperaturze pokojowej do dojrzewania, dojrzałe wkładaj do lodówki na 3–5 dni w przewiewnym pojemniku, myj bezpośrednio przed spożyciem; do dłuższego przechowania mroź je po wypestkowaniu lub przygotuj przetwory.