Śmietana kwaśna 18%
Opis
Śmietana kwaśna 18% to kremowy, gładki produkt o lekko kwaśnym, świeżym smaku i jasnobeżowej barwie, nadający potrawom delikatną, aksamitną konsystencję. Powstaje przez fermentację śmietanki kulturami mlecznymi, dzięki czemu ma subtelnie pikantny aromat i przyjemną gęstość. Z punktu widzenia wartości odżywczych dostarcza energii z tłuszczu, pewnej ilości białka, wapnia i witaminy A; jest też pomocna w przyswajaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, choć należy ją stosować z umiarem ze względu na kaloryczność. W kuchni 18% śmietana sprawdza się jako dodatek do zup, sosów, dipów i dressingów, jako kremowy topping do pierogów, ziemniaków czy naleśników oraz do łagodnego zapiekania i pieczenia przy umiarkowanym podgrzewaniu, unikając wrzenia, by nie zwarzyła się. Przechowuje się ją w lodówce w temp. 2–7°C, w oryginalnym, szczelnym opakowaniu; po otwarciu najlepiej zużyć w ciągu 3–5 dni i zawsze sprawdzić datę przydatności.