Sok malinowy
Opis
Sok malinowy to intensywnie rubinowy, klarowny lub lekko zmętniały napój o aromacie świeżych owoców. Jego smak łączy naturalną słodycz z przyjemną kwasowością i subtelną cierpkością, a wersje z miąższem dodają delikatnej struktury i głębi aromatu. Zawiera witaminę C, niewielkie ilości witamin z grupy B, minerały oraz polifenole, przede wszystkim antocyjany i elagitaniny, które pełnią rolę przeciwutleniaczy; jest niskotłuszczowy, lecz względnie kaloryczny ze względu na naturalne cukry, dlatego warto spożywać go umiarkowanie. W kuchni używa się go do napojów, koktajli i koktajli bezalkoholowych, sorbetów i deserów, sosów do dziczyzny i drobiu, dressingów, marynat oraz jako dodatek do czekolady i wanilii. Po otwarciu przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętej butelce i zużyć w ciągu kilku dni; na dłużej najlepiej zamrozić lub przechowywać jako koncentrat w chłodnym, ciemnym miejscu.