Sól
Opis
Sól to biały, krystaliczny minerał o wyraźnym, słonym smaku; występuje w ziarnach od bardzo drobnych po grube płatki i w odmianach takich jak sól kuchenna, morska czy himalajska, różniących się kolorem i strukturą. Chemicznie dominującym składnikiem jest chlorek sodu, a sama sól nie dostarcza kalorii ani tłuszczów, lecz jest głównym źródłem sodu, niezbędnego do utrzymania równowagi płynów, przewodzenia impulsów nerwowych i pracy mięśni; niewielkie ilości jodowanej soli zapobiegają niedoborom jodu i chorobom tarczycy, podczas gdy nadmiar sodu wiąże się z ryzykiem nadciśnienia. W kuchni sól wzmacnia i równoważy smaki, konserwuje produkty, reguluje pracę drożdży w pieczeniu oraz kruszy białka w mięsie i rybach podczas peklowania; pasuje praktycznie do wszystkich potraw — zup, mięs, warzyw, wypieków i marynat. Przechowuje się ją w szczelnym, suchym pojemniku z dala od wilgoci i bezpośredniego światła, używając suchej łyżki, by uniknąć zbrylania i zanieczyszczeń.