Sól kamienna niejodowana
Opis
Sól kamienna niejodowana to naturalna, krystaliczna sól o barwie od czystej bieli do lekko szarawej, dostępna w ziarnach od drobnych po grubokrystaliczne. Smak jest zdecydowanie słony z subtelnymi, mineralnymi nutami charakterystycznymi dla soli wydobywanej z wnętrza ziemi. Składnik ten to praktycznie czysty chlorek sodu, nie dostarcza kalorii ani witamin, natomiast sód jest niezbędny do utrzymania równowagi wodno-elektrolitowej, przewodzenia impulsów nerwowych i pracy mięśni; należy jednak stosować ją z umiarem, ze względu na ryzyko nadciśnienia przy nadmiernym spożyciu. W kuchni sól kamienna niejodowana sprawdza się do peklowania, peklowania mięsa, konserwowania warzyw, przygotowywania solanek, a także jako sól do grilla i pieczenia, gdy niepożądane są dodatki jodu. Przechowuj ją w szczelnym, suchym pojemniku, w chłodnym miejscu z dala od wilgoci, by zapobiec zbrylaniu i absorpcji zapachów; do długotrwałego przechowywania najlepiej używać pojemników szklanych lub plastikowych, nie stalowych.