Parmezan
Opis
Parmezan (Parmigiano-Reggiano) to twardy, długo dojrzewający ser o intensywnym, słono-orzechowym smaku i jasnokremowym, lekko krystalicznym wnętrzu. Ma suchą, łamliwą strukturę, którą łatwo zetrzeć na drobno lub pokroić w płatki; aromat jest wyrazisty, pikantny i trwały, dzięki czemu niewielka ilość wystarcza, by wzbogacić potrawę. Doskonale komponuje się z makaronami, risotto, zupami i sałatkami, sprawdza się jako posypka, składnik sosów, farszów oraz dodatek do przystawek i dań pieczonych. Pod względem odżywczym parmezan jest skoncentrowanym źródłem białka, wapnia, fosforu oraz witamin z grupy B, szczególnie B12, co wspiera zdrowie kości i funkcje metaboliczne; dzięki długiemu dojrzewaniu zawiera bardzo mało laktozy. Przechowuje się go w lodówce owinięty papierem pergaminowym lub specjalnym papierem do sera, w chłodniejszej części chłodziarki, unikając szczelnego plastiku by nie dopuścić do kondensacji; można też zetrzeć i przechowywać w zamrażarce, co przedłuża trwałość kosztem tekstury.