Solone precle
Opis
Solone precle to chrupiące, złociste pieczywo o charakterystycznym supłanym kształcie i wyraźnej warstwie grubej soli na powierzchni; smak jest słony, lekko maślany i przyjemnie pszenny, z kontrastem miękkiego wnętrza i twardej skórki. Są dostępne w wersjach klasycznych, maślanych i z ziarnami, co wpływa na teksturę i aromat. Pod względem odżywczym precle dostarczają przede wszystkim węglowodanów jako szybkiego źródła energii, niewielkiej ilości białka i tłuszczu oraz błonnika jeśli wykonane z mąki pełnoziarnistej, jednak zawierają także dużo sodu, dlatego warto spożywać je z umiarem. Doskonale pasują jako przekąska solo, baza do kanapek, dodatek do sałatek, przekąsek imprezowych czy parowany dodatek do piwa. Przechowywać należy w szczelnym pojemniku lub torebce w suchym, chłodnym miejscu, by zachować chrupkość; odświeżenie w piekarniku przez kilka minut przywraca kruchość.