Sos ostry tabasco
Opis
Sos ostry Tabasco to cienka, jasno-czerwona emulsja z intensywnym, ostrym smakiem papierówek tabasco i wyraźną nutą octu, która daje pikantny, lekko owocowy posmak bez dominującej słodyczy. Wygląda przeźroczysto i płynnie, łatwo rozprowadza się w potrawach, a ostrość jest szybko odczuwalna i krótko utrzymująca. Pod względem odżywczym jest niskokaloryczny i niemal pozbawiony tłuszczu, dostarcza niewielkie ilości witaminy C i przeciwutleniaczy z papryczek; zawiera kapsaicynę, która może wspomagać przemianę materii i wykazuje właściwości przeciwzapalne, choć sos ma relatywnie wysoką zawartość soli, którą warto uwzględnić w diecie. Kulinarne zastosowania Tabasco są uniwersalne: wzmacnia smak zup, sosów, marynat, dań z jaj, tacos, owoców morza czy klasycznych koktajli typu Bloody Mary, a także ożywia dressingi i kanapki. Po otwarciu najlepiej przechowywać butelkę szczelnie zamkniętą w chłodnym, zacienionym miejscu lub w lodówce, co przedłuża intensywność aromatu i kolor; unikać bezpośredniego światła i źródeł ciepła, przed użyciem wstrząsnąć.