Suszone liście melisy (melisa)
Opis
Suszone liście melisy (melisa) mają delikatny, cytrusowo-ziołowy aromat z nutą słodyczy i lekką miętową świeżością; wyglądem przypominają drobne, kruszące się片 liście w odcieniach zieleni do oliwkowego, często lekko zmięte. Pod względem składników zawierają olejki eteryczne (głównie citral), flawonoidy i kwas rozmarynowy oraz śladowe ilości witamin i minerałów, co przekłada się na właściwości przeciwutleniające, łagodzące napięcie i wspomagające trawienie; melisa może też pomagać w redukcji łagodnych dolegliwości stresowych i problemów ze snem. W kuchni suszona melisa świetnie sprawdza się w naparach, syropach i likierach, jako dodatek do deserów, sałatek, dressingów, marynat do ryb i drobiu oraz w mieszankach ziołowych i koktajlach, gdzie podkreśla świeże, cytrusowe nuty. Przechowuje się ją w szczelnym, nieprzezroczystym pojemniku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, z dala od wilgoci i źródeł ciepła; całe liście zachowują aromat dłużej niż zmielone, a optymalna trwałość to zwykle 6–12 miesięcy.