Goździki (całe)
Opis
Goździki całe to drobne, ciemnobrązowe pączki w kształcie gwoździa o intensywnym, ciepłym, lekko słodkawym i pikantnym aromacie z wyraźną nutą eugenolu, który daje pieprzny, korzenny posmak. Wyglądem przypominają małe gwoździe: zaokrąglona główka i wysmukła „szpilka”, co ułatwia ich identyfikację i wyławianie z potrawy. Pod względem odżywczym goździki dostarczają przeciwutleniaczy i związków o działaniu przeciwzapalnym oraz antybakteryjnym; eugenol może wspomagać trawienie, łagodzić nudności i działać przeciwbólowo miejscowo. Zastosowanie kulinarne jest wszechstronne: pasują do dań mięsnych, marynat, dań duszonych, ryżu, zup i kompotów oraz do wypieków, napojów korzennych i mieszanek przyprawowych. Goździki najlepiej przechowywać całe, w szczelnym pojemniku, w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu, z dala od wilgoci i światła; całe pączki zachowują aromat znacznie dłużej niż przyprawa mielona.