Świeża mięta
Opis
Świeża mięta ma intensywny, chłodzący aromat z wyraźną nutą mentolu oraz jasnozielone, piłkowane liście o delikatnej, aksamitnej fakturze. Jest niskokaloryczna, źródłem witamin A, C i K oraz minerałów takich jak żelazo i mangan, a także związków przeciwutleniających; tradycyjnie wspomaga trawienie, łagodzi uczucie wzdęcia i działa odświeżająco na drogi oddechowe. W kuchni mięta pasuje do potraw słodkich i wytrawnych: sałatek, sosów, jogurtów, napojów (np. mojito, herbata), dań z jagnięciny, kuskusu i owoców. Aby zachować świeżość, nie myj liści przed schowaniem, przytnij końce łodyg i przechowuj w lodówce stojąc w szklance z wodą pod luźną torebką lub owiniętą wilgotnym ręcznikiem papierowym; można też mrozić liście w kostkach lodu z wodą lub olejem.