Świeża mięta do dekoracji
Opis
Świeża mięta do dekoracji ma intensywny, orzeźwiający smak z chłodną nutą mentolu i subtelną słodyczą; jej jasnozielone, piłkowane liście i kwadratowe łodyżki nadają potrawom elegancki, naturalny akcent. Doskonale sprawdza się jako ozdoba i składnik w koktajlach (np. mojito), naparach, deserach, sałatkach owocowych, jogurtach, sosach ziołowych, dipach oraz przy daniach z jagnięciny i ryb, gdzie ożywia kompozycję smakową. Pod względem odżywczym mięta jest niskokaloryczna, źródłem witamin A i C, żelaza oraz przeciwutleniaczy, a także wykazuje właściwości wspomagające trawienie, łagodzące dolegliwości żołądkowe i odświeżające oddech. Aby zachować świeżość, odetnij końcówki łodyg i przechowuj w szklance z wodą przykrytej luźno woreczkiem w lodówce albo owiń wilgotnym ręcznikiem papierowym w folii; można też porcjować i mrozić w kostkach z wodą lub olejem.