Świeży korzeń kurkumy
Opis
Świeży korzeń kurkumy ma chropowatą, brązową skórkę i intensywnie pomarańczowy miąższ o ziemisto-pikantnym, lekko gorzkawym aromacie z nutą cytrusową przypominającą imbir. Jest soczysty i barwi dłonie oraz naczynia. Pod względem odżywczym dostarcza niewiele kalorii, błonnik, witaminę C i B6 oraz minerały takie jak mangan i potas; najważniejszym związkiem jest kurkumina, ceniona za właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, wspierające trawienie i odporność. W kuchni świeża kurkuma pasuje do curry, zup, ryżu, marynat, smoothie i „złotego mleka”, dobrze łączy się z imbirem, czosnkiem, kuminem, mlekiem kokosowym i cytrusami, a pieprz czarny zwiększa wchłanianie kurkuminy. Przechowuj nieobrany korzeń owinięty w papierowy ręcznik w szczelnym pojemniku w lodówce przez 2–3 tygodnie; można też porcjować i mrozić (starte lub pokrojone), pamiętając o ochronie rąk przed przebarwieniami.