Mąka pszenna typ 450 lub 00
Opis
Mąka pszenna typ 450 lub 00 to drobno mielony, jasny proszek o neutralnym, lekko słodkawym smaku i aksamitnej, niemal śnieżnej konsystencji, która sprzyja gładkiej strukturze wypieków i ciasta makaronowego. Typ 450 i 00 różnią się minimalnie stopniem oczyszczenia, obie są niskobłonnikowe i bardzo delikatne. Pod względem odżywczym mąka ta jest przede wszystkim źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów i umiarkowanej ilości białka; zawiera także niewielkie ilości witamin z grupy B i minerałów, ale ma mniej błonnika i mikroskładników niż mąki pełnoziarniste. Jest szybkim źródłem energii i sprawdza się przy lekkostrawnych dietach, choć warto ją łączyć z produktami bogatszymi w błonnik. Najczęściej używa się jej do ciast, biszkoptów, delikatnych ciasteczek, makaronów i pizzy (szczególnie typ 00), naleśników oraz do zagęszczania sosów. Przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu, z dala od wilgoci i silnych zapachów; dla dłuższego przechowania można trzymać w lodówce lub zamrażarce.