Menu

Świeży tymianek

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Świeży tymianek ma drobne, szarozielone listki na cienkich, zdrewniałych łodyżkach; aromat jest intensywny, ziołowy, lekko kamforowy i cytrusowy, o wyraźnej, pikantnej nucie. Doskonale komponuje się z mięsem, drobiem, rybami, duszonymi warzywami, zupami, sosami i potrawami śródziemnomorskimi, a także z cytryną, czosnkiem i oliwą, nadając potrawom głębię i świeżość. Pod względem odżywczym tymianek dostarcza witamin A, C i K oraz minerałów takich jak mangan i żelazo, a także flawonoidów i olejków eterycznych (np. tymolu) o działaniu przeciwutleniającym i łagodnie przeciwbakteryjnym, wspierając odporność i trawienie. Aby zachować aromat, przechowuj świeże gałązki owinięte wilgotnym ręcznikiem papierowym w szczelnym woreczku w lodówce lub postaw w wodzie jak bukiet; można też szybko zamrozić posiekany w oleju lub wysuszyć.

Wartości odżywcze (na 100g)

101 kcal Kalorie
5,6g Białko
24,0g Węglowodany
1,7g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (6)

Sałatka z buraków i koziego sera

⏱️ 90 min 🟡 medium

Golonka pieczona w miodzie

⏱️ 240 min 🟡 medium

Pieczone ziemniaki z ziołami

⏱️ 75 min 🟡 medium

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym

⏱️ 60 min 🟡 medium

Tarta z warzywami i fetą

⏱️ 90 min 🟡 medium

Kremowe puree z selera i ziemniaków

⏱️ 50 min 🟢 easy