Świeży tymianek
Opis
Świeży tymianek ma drobne, szarozielone listki na cienkich, zdrewniałych łodyżkach; aromat jest intensywny, ziołowy, lekko kamforowy i cytrusowy, o wyraźnej, pikantnej nucie. Doskonale komponuje się z mięsem, drobiem, rybami, duszonymi warzywami, zupami, sosami i potrawami śródziemnomorskimi, a także z cytryną, czosnkiem i oliwą, nadając potrawom głębię i świeżość. Pod względem odżywczym tymianek dostarcza witamin A, C i K oraz minerałów takich jak mangan i żelazo, a także flawonoidów i olejków eterycznych (np. tymolu) o działaniu przeciwutleniającym i łagodnie przeciwbakteryjnym, wspierając odporność i trawienie. Aby zachować aromat, przechowuj świeże gałązki owinięte wilgotnym ręcznikiem papierowym w szczelnym woreczku w lodówce lub postaw w wodzie jak bukiet; można też szybko zamrozić posiekany w oleju lub wysuszyć.