Truskawka
Opis
Truskawka to soczyste, intensywnie czerwone owoce o słodko-kwaśnym smaku i charakterystycznym aromacie letnich jagód; zewnętrzna skórka pokryta jest drobnymi, złocistymi nasionami, a miąższ bywa jędrny lub miękki w zależności od dojrzałości. Są niskokaloryczne, bogate w witaminę C, błonnik, mangan oraz przeciwutleniacze (antocyjany, kwas elagowy), co wspiera odporność, zdrowie naczyń, skórę i trawienie oraz ma działanie przeciwzapalne i ochronne przed stresem oksydacyjnym. W kuchni truskawki nadają się do deserów, koktajli, sałatek, konfitur, sosów do mięs i serów oraz jako dodatek do jogurtu, lodów, ciast i czekolady; świetnie łączą się z miętą, bazylią, wanilią, balsamico i cytrusami. Przechowuj je nieumyte, w jednej warstwie w pojemniku z dostępem powietrza w lodówce i zjedz w ciągu 2–3 dni, a na dłużej zamroź po uprzednim rozłożeniu na tacy.