Wędzona śliwka
Opis
Wędzona śliwka ma intensywny, słodko‑kwaśny smak z wyraźną nutą dymu i karmelizowaną głębią; skóra przybiera ciemny, bursztynowo‑mahoniowy kolor, a miąższ jest jędrny, soczysty i lekko lepkawy. Jako przetworzony owoc dostarcza błonnika, potasu oraz przeciwutleniaczy i witamin takich jak witamina K i pewne ilości witaminy A i C, co sprzyja trawieniu, równowadze elektrolitowej i ochronie komórek, przy jednoczesnym umiarkowanym udziale cukrów naturalnych. W kuchni wędzona śliwka świetnie komponuje się z mięsem (wieprzowina, drób, dziczyzna), dodaje głębi serom, sałatkom, sosom i glazurze oraz wzbogaca desery i koktajle. Przechowuj ją w chłodnym, suchym miejscu jeśli jest hermetycznie zapakowana, a po otwarciu w lodówce w szczelnym pojemniku; dla dłuższego przechowywania można zastosować zamrażanie lub vakuum.