Woda (do musu)
Opis
Woda przeznaczona do przygotowania musu jest bezbarwna, przezroczysta i pozbawiona smaku lub o bardzo subtelnym, neutralnym profilu, co pozwala uwydatnić aromaty pozostałych składników bez wprowadzania własnych nut smakowych. Jako niemal pozbawiony kalorii i składników odżywczych nośnik, woda wspomaga nawodnienie, wspiera transport składników odżywczych i ułatwia procesy trawienne, będąc niezbędnym elementem lekkich, niskokalorycznych kompozycji kulinarnych. W praktyce kuchennej używa się jej do rozcieńczania puree, rozpuszczania żelatyny lub agar-agaru, regulacji konsystencji piur i musów zarówno słodkich, jak i wytrawnych, a także do przygotowania syropów i emulsji. Przechowuj wodę pitną w czystym, szczelnie zamkniętym naczyniu, najlepiej schłodzoną w lodówce, zużywając ją w ciągu 24–48 godzin dla zachowania świeżości; gotowaną wodę należy przechowywać przykrytą i schłodzoną.