Kostki lodu
Opis
Kostki lodu są bezwonnym i bezsmakowym składnikiem o przejrzystej lub lekko mętnej strukturze, zwykle o regularnym kształcie sześcianu. Ich wizualna klarowność zależy od jakości wody i sposobu zamrażania, a topnienie dodaje potrawom i napojom subtelnej wilgotności bez zmiany smaku. Pod względem odżywczym kostki lodu nie dostarczają kalorii, tłuszczów, białek ani węglowodanów, za to wspierają nawodnienie organizmu, ochładzają, mogą łagodzić ból gardła i pełnić rolę zimnego kompresu w urazach. W kuchni kostki lodu są niezastąpione do chłodzenia napojów, koktajli, lodów, mrożonych smoothies, do szokowania warzyw po blanszowaniu oraz do chłodzenia zup i sosów. Aby uzyskać czystszy smak i wygląd, warto używać filtrowanej wody i zamrażać w szczelnych pojemnikach, które uniemożliwią absorpcję zapachów z zamrażarki. Należy unikać ponownego zamrażania rozmrożonych kostek i regularnie wymieniać tacki lub pojemniki na lód.