Menu

Ziele angielskie

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Ziele angielskie to małe, kuliste, brązowe owocnie o wyglądzie przyprawowego pieprzu, o ciepłym, złożonym aromacie łączącym nuty goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej; w smaku jest lekko pikantne, słodowawe i korzenne. Zawiera olejki eteryczne (w tym eugenol), przeciwutleniacze i śladowe ilości minerałów, takich jak mangan, dzięki czemu wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i wspomagające trawienie, a także może łagodzić wzdęcia przy umiarkowanym użyciu. W kuchni ziele angielskie sprawdza się w marynatach, duszonych mięsach, bigosie, zupach, marynatach do ogórków, mieszankach korzennych i wypiekach typu piernik, a także w kuchni karaibskiej (jerk) i gorących napojach korzennych. Najlepiej używać całych owocni, rozkruszonych lub świeżo mielonych dla intensywniejszego aromatu. Przechowywać w szczelnym pojemniku, w chłodnym i ciemnym miejscu z dala od wilgoci; całe ziele zachowuje aromat do 2–3 lat, mielone szybciej traci świeżość.

Wartości odżywcze (na 100g)

263 kcal Kalorie
6,1g Białko
72,1g Węglowodany
8,7g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g

🍳 Przepisy z tym składnikiem (6)

Rosół gęsi w stylu Olga Smile z domowym makaronem

⏱️ 240 min 🟡 medium

Śledzie po kaszubsku

⏱️ 780 min 🟡 medium

Placek po węgiersku z gulaszem wołowym i buraczkami

⏱️ 120 min 🟡 medium

Kotlet schabowy z kapustą zasmażaną

⏱️ 75 min 🟡 medium

Zimne nóżki

⏱️ 240 min 🟡 medium

Bigos staropolski

⏱️ 180 min 🔴 hard