Ziele angielskie
Opis
Ziele angielskie to małe, kuliste, brązowe owocnie o wyglądzie przyprawowego pieprzu, o ciepłym, złożonym aromacie łączącym nuty goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej; w smaku jest lekko pikantne, słodowawe i korzenne. Zawiera olejki eteryczne (w tym eugenol), przeciwutleniacze i śladowe ilości minerałów, takich jak mangan, dzięki czemu wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i wspomagające trawienie, a także może łagodzić wzdęcia przy umiarkowanym użyciu. W kuchni ziele angielskie sprawdza się w marynatach, duszonych mięsach, bigosie, zupach, marynatach do ogórków, mieszankach korzennych i wypiekach typu piernik, a także w kuchni karaibskiej (jerk) i gorących napojach korzennych. Najlepiej używać całych owocni, rozkruszonych lub świeżo mielonych dla intensywniejszego aromatu. Przechowywać w szczelnym pojemniku, w chłodnym i ciemnym miejscu z dala od wilgoci; całe ziele zachowuje aromat do 2–3 lat, mielone szybciej traci świeżość.