Zmielone orzechy laskowe
Opis
Zmielone orzechy laskowe to drobnoziarnisty, jasno-brązowy proszek o kremowej, lekko tłustej konsystencji i intensywnym, słodko-orzechowym aromacie z nutą masła i delikatnej goryczki. W smaku są bogate, słodkawe i przyjemnie prażone, co dodaje głębi wypiekom i deserom. Są źródłem jednonienasyconych tłuszczów, białka, błonnika, witaminy E, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak magnez, miedź i mangan, a także przeciwutleniaczy, dzięki czemu wspierają zdrowie serca, kontrolę cholesterolu, uczucie sytości i kondycję skóry. Świetnie pasują do ciast, ciasteczek, kremów, pralinek, musli, pesto, sałatek i koktajli; można je używać jako panierki lub zagęszczacz sosów. Przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu; zmielone orzechy szybciej jełczeją, więc najlepiej trzymać je w lodówce (do ~3 miesięcy) lub zamrozić (do 6–12 miesięcy).