Prażone migdały (płatki)
Opis
Prażone migdały w płatkach mają delikatny, lekko słodkawy smak z wyraźną, tostem nutą oraz chrupiącą, cienką strukturą i jasnozłocistym kolorem krawędzi. Są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, białko, błonnik, witaminę E, magnez i przeciwutleniacze, co wspiera zdrowie serca, pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, zwiększa uczucie sytości i korzystnie wpływa na skórę oraz metabolizm. Ich kaloryczność jest umiarkowanie wysoka, dlatego warto je stosować w rozsądnych porcjach jako wartościowe źródło energii i mikroelementów. Płatki prażonych migdałów świetnie pasują jako chrupiący dodatek do sałatek, owsianki, jogurtów, deserów, ciast i ciasteczek oraz jako posypka do dań wytrawnych czy panierka do ryb i drobiu. Przechowuje się je w szczelnym pojemniku w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu; w temperaturze pokojowej zachowują świeżość około 2–3 tygodni, w lodówce lub zamrażarce mogą być przechowywane kilka miesięcy, co minimalizuje zjełczenie tłuszczów.