Świeży szczypiorek
Opis
Świeży szczypiorek to delikatna, jasnozielona roślina o cienkich, rurkowatych liściach i świeżym, łagodnym smaku cebulowym z nutą czosnku. Jego intensywny zapach i chrupiąca tekstura dodają potrawom lekkości bez dominowania innych składników, a estetyczny zielony kolor świetnie zdobi dania. Szczypiorek jest niskokaloryczny, źródłem witaminy K, witaminy C, kwasu foliowego oraz przeciwutleniaczy i związków siarkowych wspomagających układ odpornościowy i krążenie. W kuchni używa się go jako świeżej przyprawy i dekoracji do sałatek, zup, omletów, twarożków, sosów, ryb i ziemniaków, gdzie dodaje świeżości. Przechowywać należy nieumyty, owinięty wilgotnym ręcznikiem papierowym w szczelnym woreczku lub w szklance z wodą w lodówce; można też drobno krojony zamrażać w kostkach z oliwą dla dłuższego przechowywania.