Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj 3 szczypty soli. Przesiewanie napowietrzy mąkę i sprawi, że ciasto będzie lżejsze. Wymieszaj suche składniki za pomocą łyżki lub trzepaczki, aby sól równomiernie się rozłożyła.
Description
Ta wytrawna tarta to kwintesencja wiosny na talerzu. Kruchy, maślany spód stanowi idealną bazę dla bogatego i aromatycznego nadzienia. Delikatne, lekko chrupiące zielone szparagi, symbol sezonu, łączą się tu z kremowymi plasterkami młodych ziemniaków i wyrazistym, lekko kwaskowatym smakiem koziego sera. Całość spaja aksamitny, jajeczno-śmietanowy sos z nutą czosnku i gałki muszkatołowej. Tarta prezentuje się niezwykle apetycznie dzięki kontrastowi kolorów – intensywnej zieleni szparagów, bieli sera i złocistego ciasta. Idealnie sprawdzi się jako danie główne na lekki obiad lub kolację w towarzystwie sałaty z winegretem, a także jako elegancka przystawka na przyjęciu czy element wiosennego brunchu. Jej smak jest zbalansowany, świeży i satysfakcjonujący.
Składniki (15)
- Wheat flour type 500 250 g
- Cold butter 125 g
- Egg 3 szt.
- Cold water 30 ml
- Green asparagus 500 g
- Młode ziemniaki 300 g
- Ser kozi 150 g
- 30% cream 200 ml
- Garlic 2 ząbki
- Olive oil 15 ml
- 🌿 Przyprawy
- Salt 0.2 szczypt
- Pieprz czarny świeżo mielony 2 szczypty
- Nutmeg 2 szczypty
- ✨ Opcjonalne
- Fresh thyme 5 g
- Almond flakes 20 g
💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty
Preparation steps
Kruchy spód
Wyjmij masło z lodówki i pokrój je w małą kostkę (ok. 1x1 cm). Dodaj kostki masła do miski z mąką. Teraz, używając opuszków palców, szybko rozcieraj masło z mąką, aż mieszanina będzie przypominać mokry piasek lub kruszonkę. Staraj się robić to jak najszybciej, aby masło się nie roztopiło od ciepła dłoni.
W małej miseczce roztrzep widelcem jedno jajko (60g). Zrób w środku mąki z masłem dołek i wlej tam roztrzepane jajko oraz 2 łyżki lodowatej wody. Szybko zagnieć wszystkie składniki dłonią, tylko do momentu, aż połączą się w jednolitą, gładką kulę. Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo.
Uformowaną kulę ciasta lekko spłaszcz, zawiń szczelnie w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej na godzinę. Schłodzenie ciasta jest kluczowe.
Nagrzej piekarnik do 190°C (termoobieg) lub 200°C (góra-dół). Wyjmij ciasto z lodówki. Oprósz lekko mąką stolnicę i wałek. Rozwałkuj ciasto na okrągły placek o grubości ok. 3-4 mm i średnicy większej niż forma. Nawijając ciasto luźno na wałek, przenieś je nad formę do tarty i delikatnie rozłóż, dociskając do dna i brzegów. Nadmiar ciasta odetnij nożem lub przejeżdżając wałkiem po krawędzi formy.
Ponakłuwaj dno ciasta widelcem w kilku miejscach. Przykryj ciasto arkuszem papieru do pieczenia i wysyp na niego obciążenie, np. suchą fasolę, groch, ryż lub specjalne ceramiczne kulki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. Następnie ostrożnie zdejmij papier z obciążeniem i piecz kolejne 5-7 minut, aż spód będzie lekko złocisty i suchy w dotyku. Wyjmij z piekarnika i odstaw.
Przygotowanie nadzienia
W międzyczasie, gdy spód się piecze, przygotuj warzywa. Młode ziemniaki dokładnie umyj (nie musisz ich obierać) i pokrój w cienkie plasterki o grubości ok. 3 mm. Gotuj je w osolonej wodzie przez 5-7 minut, aż będą lekko miękkie, ale wciąż jędrne (al dente). Odcedź i przelej zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
Umyj szparagi. Odetnij lub odłam zdrewniałe końcówki – zegnij dolną część łodygi, a sama złamie się w odpowiednim miejscu. Główki pozostaw w całości, a resztę łodyg pokrój na 2-3 cm kawałki. Zagotuj wodę w szerokim garnku, posól ją i wrzuć szparagi (najpierw łodygi, po minucie główki) na 2-3 minuty. Powinny zmięknąć, ale pozostać intensywnie zielone i chrupiące. Odcedź je i natychmiast przelej lodowatą wodą (tzw. blanszowanie).
W średniej misce przygotuj masę jajeczną. Wbij 2 jajka, dodaj śmietankę 30%, przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 szczypty soli, 2 szczypty świeżo mielonego pieprzu i szczyptę startej gałki muszkatołowej. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki, aż składniki się połączą w jednolitą, gładką masę.
Montaż i pieczenie
Na podpieczonym spodzie ułóż składniki nadzienia. Zacznij od rozłożenia na dnie plasterków ugotowanych ziemniaków. Na nich ułóż kawałki szparagów oraz całe główki (możesz je ułożyć dekoracyjnie w okrąg). Pomiędzy warzywami rozłóż pokruszony ser kozi. Skrop całość łyżką oliwy z oliwek.
Delikatnie i powoli zalej warzywa i ser przygotowaną wcześniej masą jajeczno-śmietanową. Upewnij się, że płyn dotarł we wszystkie zakamarki. Jeśli używasz składników opcjonalnych, teraz jest moment, aby posypać wierzch tarty listkami świeżego tymianku i płatkami migdałów.
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C (termoobieg) lub 190°C (góra-dół). Wstaw tartę do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut. Tarta jest gotowa, gdy masa się zetnie (środek może być jeszcze odrobinę drżący), a wierzch apetycznie się zarumieni.
Wyjmij gotową tartę z piekarnika i odstaw na kratce do studzenia na co najmniej 15-20 minut przed krojeniem. Dzięki temu nadzienie stężeje i będzie można ją łatwo pokroić na zgrabne kawałki.
Fun Fact
Szparagi były cenione już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie nie tylko za smak, ale także za właściwości lecznicze. Rzymianie jako pierwsi zaczęli je uprawiać na dużą skalę i posiadali nawet specjalne statki do ich transportu, aby cesarze mogli cieszyć się nimi przez cały rok.
Best for
Tips
Tartę podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Doskonale komponuje się z lekką sałatką z rukoli, pomidorków koktajlowych i prostego sosu winegret na bazie oliwy i soku z cytryny. Do picia pasować będzie schłodzone, wytrawne białe wino, np. Sauvignon Blanc lub Pinot Grigio.
Jeśli tarta nie zostanie zjedzona w całości, przechowuj ją w lodówce, przykrytą folią lub w szczelnym pojemniku, do 3 dni. Można ją jeść na zimno lub odgrzać. Najlepiej zrobić to w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 10-15 minut, co pozwoli odzyskać kruchość spodu. Odradza się odgrzewanie w mikrofalówce, ponieważ ciasto stanie się gumowate.
📸 Ugotowane przez społeczność
Zaloguj się, aby dodać zdjęcieDodaj zdjęcie gotowej potrawy
Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.
Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!
Comments (0)
Be the first to comment on this recipe!
Add a comment