Menu

Jesienne Wrapy z Pieczonym Dyniowym Humusem i Kurczakiem

Pikantne Dania na wynos Obiady Przekąski 80 min Średni 5 wyświetleń ~44,97 PLN - (0)
Oceń:
(0)

Opis

Odkryj smak jesieni zamknięty w poręcznym i sycącym wrapie, idealnym na lunch do pracy, szkoły czy na piknik. To danie to harmonijne połączenie kremowego, lekko słodkiego hummusu z pieczonej dyni hokkaido, soczystych kawałków kurczaka w wędzonej papryce oraz słodkiej, karmelizowanej czerwonej cebuli. Całość dopełnia wyrazista w smaku rukola i słony ser feta, które przełamują słodycz dyni i cebuli. Tekstura jest równie bogata: miękka tortilla, aksamitny hummus, delikatne mięso i chrupiące, opcjonalne pestki dyni. Danie jest nie tylko pyszne, ale i pięknie się prezentuje dzięki intensywnym kolorom pomarańczowej dyni, fioletowej cebuli i zielonej rukoli. To zdrowa, zbilansowana propozycja, która dostarcza białka, zdrowych tłuszczów i węglowodanów złożonych, zapewniając energię na wiele godzin.

Składniki (18)

Porcje:
4
  • Dynia hokkaido 500 g
  • Ciecierzyca konserwowa 240 g
  • Pasta tahini 45 g
  • Czosnek 2 ząbki
  • Sok z cytryny 30 ml
  • Oliwa z oliwek extra virgin 0.2 łyżek
  • Filet z piersi kurczaka 400 g
  • Czerwona cebula 2 szt.
  • Olej rzepakowy 30 g
  • Syrop klonowy 20 ml
  • Tortille pszenne 4 szt.
  • Rukola 60 g
  • Ser feta 100 g
  • 🌿 Przyprawy
  • Kmin rzymski mielony 0.4 łyżeczek
  • Sól 0.2 szczypt
  • Pieprz czarny świeżo mielony 3 szczypty
  • Papryka wędzona słodka 0.4 łyżeczek
  • ✨ Opcjonalne
  • Pestki dyni 20 g
💰 Szacowany koszt dania: ~44,97 PLN (11,24 PLN/porcję)

💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty

Kroki przygotowania

Przygotowanie dyni i hummusu

1

Rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg). Dokładnie umyj dynię hokkaido. Przekrój ją na pół i za pomocą łyżki usuń nasiona oraz włóknisty miąższ ze środka. Skórki nie musisz obierać - po upieczeniu zmięknie i jest jadalna. Pokrój połówki dyni w mniejsze kawałki lub plastry o grubości ok. 2-3 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop 1 łyżką oliwy (15g), posyp solą i pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika.

Składniki: Dynia hokkaido, Oliwa z oliwek extra virgin, Sól, Pieprz czarny świeżo mielony
Użyj dużej, stabilnej deski do krojenia i ostrego noża, ponieważ surowa dynia jest twarda. Równomierne rozłożenie kawałków na blasze zapewni ich jednolite upieczenie.
2

Piecz dynię przez około 20-25 minut, aż miąższ będzie całkowicie miękki. Możesz to sprawdzić, wbijając w niego widelec - powinien wchodzić bez oporu. Po upieczeniu wyjmij blachę z piekarnika i odstaw dynię na bok do lekkiego przestudzenia na około 10 minut, aby można było bezpiecznie z nią pracować.

Składniki: Dynia hokkaido
Nie piecz dyni zbyt długo, aby nie stała się wodnista. Powinna być miękka, ale zachować swój kształt. Przestudzenie jest ważne, aby gorąca dynia nie 'zwarzyła' hummusu.
3

Przygotuj hummus. Odsącz ciecierzycę z zalewy i dokładnie przepłucz ją na sicie pod zimną, bieżącą wodą. Do kielicha blendera lub malaksera wrzuć upieczone, lekko przestudzone kawałki dyni (razem ze skórką), opłukaną ciecierzycę, pastę tahini, obrane ząbki czosnku, sok z cytryny, 2 łyżki oliwy (30g), kmin rzymski oraz szczyptę soli i pieprzu. Blenduj wszystko na najwyższych obrotach przez 2-3 minuty, aż do uzyskania idealnie gładkiej, kremowej pasty. Jeśli hummus jest zbyt gęsty, dodaj 1-2 łyżki zimnej wody i blenduj ponownie. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku solą lub sokiem z cytryny.

Składniki: Dynia hokkaido, Ciecierzyca konserwowa, Pasta tahini, Czosnek, Sok z cytryny, Oliwa z oliwek extra virgin, Kmin rzymski mielony, Sól, Pieprz czarny świeżo mielony
Najlepszy do tego zadania będzie blender kielichowy o dużej mocy lub malakser. W trakcie blendowania warto zatrzymać urządzenie i zgarnąć masę ze ścianek naczynia za pomocą silikonowej szpatułki, aby wszystko równomiernie się połączyło.

Przygotowanie kurczaka i cebuli

4

W czasie gdy dynia się piecze, przygotuj kurczaka. Oczyść filety z błonek i nadmiaru tłuszczu, a następnie osusz je ręcznikiem papierowym. Pokrój mięso w drobną kostkę o boku około 1,5 cm. Przełóż kurczaka do miski, dodaj 1 łyżkę oleju rzepakowego (15g), wędzoną paprykę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj dłońmi lub łyżką, tak aby każdy kawałek mięsa był pokryty przyprawami.

Składniki: Filet z piersi kurczaka, Olej rzepakowy, Papryka wędzona słodka, Sól, Pieprz czarny świeżo mielony
Użyj osobnej deski do krojenia mięsa, aby uniknąć przenoszenia bakterii. Równomierne pokrycie mięsa przyprawami zapewni spójny smak w całym daniu.
5

Rozgrzej dużą patelnię (najlepiej z nieprzywierającą powłoką) na średniej mocy. Gdy będzie dobrze rozgrzana, wrzuć przyprawionego kurczaka i smaż przez 6-8 minut, mieszając co jakiś czas, aż mięso będzie złociste i w pełni ugotowane w środku. Przełóż usmażonego kurczaka na talerz i odstaw na bok.

Składniki: Filet z piersi kurczaka
Nie wrzucaj zbyt dużo mięsa na patelnię na raz, aby się smażyło, a nie dusiło. Jeśli masz mniejszą patelnię, smaż kurczaka partiami. Gotowość sprawdzisz, przekrawając jeden z większych kawałków - w środku powinien być biały, bez różowych śladów.
6

Na tej samej patelni, na której smażył się kurczak, wlej pozostałą łyżkę oleju (15g). Zmniejsz moc palnika do małej/średniej. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Wrzuć cebulę na patelnię, dodaj szczyptę soli i smaż powoli, mieszając co kilka minut, przez około 10-12 minut, aż stanie się miękka i zeszkolona. Następnie dodaj syrop klonowy, wymieszaj i smaż jeszcze przez 2-3 minuty, aż cebula się skarmelizuje i nabierze pięknego, błyszczącego wyglądu.

Składniki: Czerwona cebula, Olej rzepakowy, Syrop klonowy, Sól
Kluczem do karmelizacji jest cierpliwość i niska temperatura. Nie spiesz się, bo cebula się spali zamiast zmięknąć i stać się słodka. Sól pomaga wyciągnąć z cebuli wodę i przyspiesza proces mięknięcia.

Składanie wrapów

7

Przygotuj stanowisko do składania wrapów. Umyj i osusz rukolę. Ser feta pokrusz w palcach na mniejsze kawałki. Jeśli używasz pestek dyni, podpraż je przez 1-2 minuty na suchej, rozgrzanej patelni, aż zaczną pachnieć i lekko 'strzelać'. Każdą tortillę podgrzej przez około 15-20 sekund z każdej strony na suchej patelni lub przez 30 sekund w mikrofalówce. Dzięki temu stanie się bardziej elastyczna i nie będzie pękać podczas zwijania.

Składniki: Tortille pszenne, Rukola, Ser feta, Pestki dyni
Nie przegrzewaj tortilli, bo stanie się sztywna i krucha. Powinna być tylko ciepła i miękka. Podprażenie pestek dyni wydobywa z nich głębszy, orzechowy smak.
8

Połóż ciepłą tortillę na czystej powierzchni. Na środku rozsmaruj hojną porcję (około 2-3 łyżki) hummusu dyniowego, pozostawiając około 2-3 cm wolnego marginesu z każdej strony. Na warstwie hummusu ułóż garść rukoli, a na niej porcję usmażonego kurczaka i karmelizowanej cebuli. Na koniec posyp wszystko pokruszonym serem feta. Opcjonalnie dodaj uprażone pestki dyni dla chrupkości.

Składniki: Tortille pszenne, Rukola, Ser feta, Filet z piersi kurczaka, Czerwona cebula, Pestki dyni
Nie nakładaj zbyt dużo nadzienia, zwłaszcza przy brzegach, ponieważ utrudni to zwinięcie wrapa i może on pęknąć. Rozkładaj składniki bardziej na środku i w dolnej części tortilli.
9

Teraz najważniejszy krok - zwijanie. Najpierw zagnij do środka boki tortilli (lewy i prawy) na około 2-3 cm. Następnie, trzymając boki, zacznij ciasno zwijać tortillę od dołu ku górze, dociskając nadzienie palcami, aby wrap był zwarty. Zwiń do samego końca. Aby wrap się nie rozwijał, możesz go przekroić na pół ostrym nożem lub owinąć w papier śniadaniowy albo folię aluminiową. Powtórz proces z pozostałymi tortillami.

Składniki: Tortille pszenne
Kluczem jest ciasne zwijanie. Dolna krawędź powinna 'schować' nadzienie pod sobą, tworząc zgrabny rulon. Jeśli przygotowujesz wrapy na wynos, owinięcie ich w papier do pieczenia i związanie sznurkiem nie tylko wygląda estetycznie, ale też zapobiega rozpadaniu się.

Ciekawostka

💡

Hummus, choć dziś kojarzony głównie z ciecierzycą, historycznie mógł być przygotowywany z różnych strączków. Dodatek dyni to nowoczesna, sezonowa wariacja, która wzbogaca klasyczną pastę nie tylko o smak i kolor, ale również o cenne karotenoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami.

Najlepsze na

Wskazówki

🍽️ Serwowanie

Wrapy najlepiej smakują na świeżo, ale są również doskonałe na zimno. Aby zabrać je na wynos, owiń każdego wrapa ciasno w papier do pieczenia lub woskowijkę, a następnie przekrój na pół pod kątem – będą wyglądać apetycznie i łatwiej będzie je jeść. Można je spakować do lunchboxa razem z porcją świeżych warzyw, np. słupkami marchewki i ogórka.

🥡 Przechowywanie

Najlepiej przechowywać wszystkie składniki osobno w szczelnych pojemnikach w lodówce: hummus do 4 dni, kurczaka i cebulę do 3 dni. Składaj wrapy tuż przed jedzeniem lub rano przed wyjściem do pracy, aby tortilla nie namokła. Gotowe, zwinięte wrapy można przechowywać w lodówce do 24 godzin, owinięte w folię, ale tortilla może stać się nieco wilgotna od hummusu.

📸 Ugotowane przez społeczność

Zaloguj się, aby dodać zdjęcie
Dodaj zdjęcie gotowej potrawy

Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.

🍲

Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Komentarze (0)

Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!

Dodaj komentarz

Może Cię też zainteresować

Kategorie tego przepisu

Dania na wynos to smaczne i praktyczne rozwiązanie dla zapracowanych - przygotowane do jedzenia poza domem. Przepisy na lunch boxy, które świetnie się transportują i smakują nawet na zimno. Sałatki w słoikach, wrapy, kanapki panini i bento boxy w japońskim stylu. Dania, które można odgrzać w mikr...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii

Obiady to główny posiłek dnia - sycący, zbilansowany i pełen smaku. Obiady dwudaniowe: zupa i drugie danie w polskiej tradycji. Kotlet schabowy z ziemniakami i kapustą - klasyka polskich obiadów. Pierogi z mięsem, serem i owocami - ręcznie lepione pyszności. Gulasz wołowy, leczo i potrawka - dani...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii
Przekąski
Przekąski w: Sylwester

Przekąski to idealny sposób na umilenie czasu oczekiwania na północ, powinny być małe, ale efektowne.

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii
Dania główne
Dania główne w: Sylwester

Dania główne na Sylwestra powinny być sycące i efektowne, aby zadowolić podniebienia wszystkich gości.

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii

Kolacja to najważniejszy posiłek rodzinny - czas na wspólne spędzanie czasu i rozmowy przy stole. Nasza kolekcja przepisów na kolację obejmuje dania szybkie i proste na co dzień oraz bardziej wykwintne propozycje na specjalne okazje. Znajdziesz tu przepisy na lekkie kolacje dietetyczne, sycące da...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii
Reklama