Bagietka lub chleb ciabatta
Opis
Bagietka lub chleb ciabatta to pieczywo o chrupiącej skórce i miękkim, porowatym wnętrzu; bagietka jest wąska i wydłużona z intensywniejszą skorupą, ciabatta ma płaski, nieregularny kształt z większymi dziurami w miękiszu. Smak jest delikatnie słodkawy i lekko orzechowy, dobrze komponuje się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami. Typowo używa się ich do kanapek, panini, bruschetty, jako dodatek do zup i sałatek oraz do maczania w oliwie i sosach. Pod względem odżywczym dostarczają głównie węglowodanów na szybkie źródło energii, zawierają też białko, niewielkie ilości tłuszczu oraz witaminy z grupy B i składniki mineralne; pełnoziarniste wersje oferują więcej błonnika i mikroelementów. Przechowuj w papierowej torbie w temperaturze pokojowej, aby zachować chrupkość, unikać plastikowych worków, a na dłużej mrozić porcjami i odświeżyć w piekarniku.