Białko jaja (płynne)
Opis
Białko jaja (płynne) to przezroczysto-biała, lekko lepka ciecz o łagodnym, niemal neutralnym smaku, który łatwo komponuje się z innymi składnikami. Jako produkt najczęściej pasteryzowany, zachowuje delikatną strukturę białka i klarowny wygląd po roztrzepaniu. Jest źródłem wysokowartościowego białka o niskiej zawartości tłuszczu i zerowej zawartości cholesterolu, co sprzyja budowie mięśni, regeneracji i kontroli masy ciała, przy minimalnym udziale kalorii. W kuchni sprawdza się w omletach, frittatach, musach, dietetycznych wypiekach, białkowych koktajlach oraz do przygotowania bezowych struktur i emulsji; pasuje do dań słodkich i wytrawnych. Produkt należy przechowywać w lodówce w temperaturze 0–4°C, w oryginalnym, szczelnym opakowaniu; po otwarciu zużyć w ciągu 3–5 dni lub porcjować i zamrozić do około 3 miesięcy.