Mąka pszenna tortowa (typ 450 lub 500)
Opis
Mąka pszenna tortowa (typ 450 lub 500) to drobno zmielony, jasny proszek o delikatnym, subtelnym smaku z wyraźną, ale łagodną nutą pszenicy. Jej miękka, jednorodna struktura i niska zawartość białka sprawiają, że ciasta i wypieki mają lekką, puszystą teksturę oraz równomierne wyrastanie. Wartości odżywcze to przede wszystkim węglowodany będące szybkim źródłem energii, umiarkowana ilość białka i niewielka ilość tłuszczu, a także śladowe ilości witamin z grupy B i składników mineralnych; w porównaniu z mąkami pełnoziarnistymi ma mniej błonnika. Typowe zastosowania obejmują delikatne ciasta, biszkopty, ciasteczka, naleśniki, kremy i lekkie ciasta drożdżowe, gdzie pożądaną cechą jest puszystość i kruchość. Przechowywać w szczelnym opakowaniu w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu, a dla dłuższego okresu w lodówce lub zamrażarce, aby zapobiec zawilgoceniu i szkodnikom.