Bulion drobiowy lub warzywny
Opis
Bulion drobiowy lub warzywny to klarowny, aromatyczny płyn o złocistym (drobiowy) lub jasno‑brązowym/żółtawym (warzywny) zabarwieniu, z wyraźną nutą umami, subtelną słonością i świeżym, warzywnym lub delikatnie mięsnym aromatem. Smak bywa łagodny, ale głęboki, doskonale podkreślający potrawy bez dominowania nad nimi. Pod względem odżywczym bulion jest niskokaloryczny, źródłem płynów i elektrolitów; domowe wywary z kości zawierają kolagen, glicynę i minerały wspierające stawy i jelita, warzywne dostarczają witamin i antyoksydantów. Typowo używa się go jako bazy do zup, sosów, risotto, duszenia mięsa, gotowania kasz i poaching delikatnych produktów lub do redukcji smaków. Przechowujemy bulion w szczelnym pojemniku w lodówce do 3–4 dni lub zamrażamy porcjami do 3 miesięcy; przed chłodzeniem należy go schłodzić, przed użyciem zagotować, a sól dosypywać dopiero na końcu.